Medicul psihiatru Gabriel Diaconu este convins că vom ajunge la momentul în care secțiile de terapie intensivă vor fi copleșite, mai devreme sau mai târziu, într-o săptămână sau o lună, dar viața va merge înainte. Medicii au obligația să lupte pentru fiecare viață, pe care să o scadă din numărul victimelor, și cu toții trebuie să fim pregătiți pentru ce va veni după trecerea acestei crize.
Gabriel Diaconu, invitat în emisiunea Gândul Live de joi, a fost invitat să comenteze situația sistemului medical, în contextul demisiei lui Victor Costache din funcția de ministru al Sănătății.
„Niciodată nu a fost bine la Ministerul Sănătății și în momentul de față e ca atunci când te trezești cu inamicul la ușă și te uiți prin casă și vezi că ai instumentar de bucătărie și îți joci șansa și apoi începi să dai mesaje prin vecini să îți aducă cineva o furcă din șură”, a spus medicul psihiatru.
„Nu vreau la niciun moment să pretindem că sistemul românesc este performant, la fel de bine mi-aș dori ca oamenii să înțeleagă că, și chiar dacă nu e performant, avem obligația etică, morală, noi, ca medici, în hârbul ăsta de mașinuță medicală să luptăm pentru fiecare viață în parte. Avem un bazin natural de oameni care sunt la risc să moară și dacă putem să facem o diferență dintr-un număr dintre ei, eu unul, ca medic, așa am fost învățat să mă concentrez pe viață, pentru că evident nu pot să controlez stihiile, dar pot să controlez strategia”, a explica Gabriel Diaconu.
El a evitat să comenteze demisia lui Victor Costache, pe motivul „foarte simplu, dar care poate unora le scapă, că nu e în ipostaza de a salva vieți, ci de a da o mână de ajutor salvatorilor, de la înâlțimea postului ministerial, guvernamental”.
Potrivit ui Gabriel Diaconu, există o perversitatea mecanismului, și în sistemul public și în cel privat, în care ne uităm la un binom, o construcție struțo-cămilă între profesioniști și birocrați, aceștia din urmă venind cu lecțiile făcute de acasă și cu interesul lor să protejeze banul, clica, partidul, „harnașamentul de organizație”.
„Dar, la fel de bine, urgența în momentul de față este medicală încât vocea medicul ar trebui să capete precedent, cum este vorba de înțelepciune medicală, să nu fie nevoie să se strecoare printre hârtii. „Drama, cum o văd eu și cum o trăiesc ca medic, este că vocea profesionistului e lăsată la coada clasamentului și nu e firesc, nu e normal”, este de părere Gabriel Diaconu.
Medicul psihiatru a subliniat că această criză era așteptată, dar la un moment da se va sfârși. „De câteva zile spun: Va veni, a venit, va trece. În jurul morții vine și trece. Ce va lăsa în urmă poate că preocupă pe unii oameni, îi sperie, îi agită, îi scoate din focus, din ax, dar îndemnul meu pentru cei din prima linie e că trebuie să ai un reper, de unde pleci, care este baza ta. Și baza, atât cât știm despre coronavirus, este că e un patogen capabil să facă multe victime Și cînd vorbești cu oamenii din sistemul medical despre numărul potențial de victime, eu le spun așa: Cu fiecare viața salvată, scădem din numărul ăla. Poate că până la sfârșit o să scădem niște sute de vieți, niște mii, niște zeci de mii de vieți, dar trebuie să fim în permanență centrați pe viață și mai puțin centrați pe, de exemplu, evoluția epidemiei. Suntem în tractorașul ăsta, va continua să mearg cu sau fără polemica noastră”, a subliniat Gabriel Diaconu.
„Colapsul spitalelor, când vine vorba de Terapie Intensivă, fără doar și poate că o să ajungem și acolo. Vreau să debusculez orice falsă speranță că nu o să avem un moment de colaps. Îl vom avea. Putem să îl avem într-o săptămână, într-o lună, dar vom fi la momentul la care paturile vor fi copleșite și viața va merge înainte. Evident, pregătirile, când ești într-o cursă cronică, nu neapărat contracronomentru, trebuie să fie și pentru momentul de după paroxism”, a afirmat medicul psihiatric, la Gândul Live.
„Aici fiecare om din România joacă un rol și un rost atâta timp cât încă mai consideră că are ceva de zis despre propria lui viață. Eu cred că un cetățean are dreptul să își aleagă viața și, ca medic psihiatru, cred că are dreptul să își aleagă și moartea. La fel cum medicul are dreptul să își aleagă profesia și să își aleagă destinul. Dacă vrea să stea în casă, dacă vrea să își dea demisia, ca ministrul Costache, încă nu am ajuns la punctul în care statul militarizat să rechiziționeze medici și să le pună arma la tâmplă și să îi ducă în spital. Suntem încă la momentul poți să nu te confrunți cu asta”, a precizat Gabriel Diaconu.
Despre zonele din Moldova, unde e lipsă de tehnologie, dar unde sunt soluții clorinate și apă și săpun, psihiatrul recomandă ca cei de acolo să meargă unul sau două secole în spate, adică să facă totul să strălucească de curățenie. În spitalele care sunt „hârburi, cavouri”, încă mai poți să fierbi lucruri.
„Drama de la Suceava și alte spitale nu e că nu avem tehnologia contemporană, ci că oamenii și-au pierdut reperul moral de păstrare a curățeniei, spiritul sanitar de bază”, a conchis psihiatrul.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a dat demisia în plină epidemie de coronavirus, după o discuție cu premierul Orban. Secretarul de stat Nelu Tătaru va prelua interimar conducerea, a anunțat, joi, Ludovic Orban.